Postanowiłem wstawić ten film w dziale Psychomanipulacja, bo inaczej nie da się nazwać tego, co Stefan bredzi w nowym filmie.
Całość jest poświęcona dzieciom i młodzieży oraz udzielaniu im pomocy, "tak jak my ją rozumiemy".
Mamy więc
8-latka, który powiedział NO o swoich celach duchowych. Poczynając od chęci ochrzczenia się aż do Betel i zostanie NO. Normalnie kariera Nikodema Dyzmy. Widać, że CK zaczyna zachęcać do chrztu w coraz młodszym wieku.
Jest też ewangeliczna relacja o dzieciach, które przychodziły do Jezusa. Jezus brał je na ręce i błogosławił. Jaki był tego efekt? "
Błogosławieństwo Jezusa zmotywowało te dzieci na skupianiu się na celach duchowych".
Bzdury, ale to jeszcze nic. Został
gwóźdź programu — wyższe wykształcenie.
Wyższe wykształcenie przyrównano do pływania
w stadzie głodnych rekinów.
Pomoc młodym ludziom wg Strażnicy. Rodzice i inni członkowie zboru mają robić wszystko, żeby tylko młody człowiek nie trafił na uniwersytet, bo tam czai się na niego Szatan w postaci
niebiblijnych poglądów i filozofii! Straszne.
Drobna uwaga à propos filozofii. Lett przytoczył jedyny znany werset na ten temat Kolosan 2:8:
"Uważajcie, żeby nikt nie wziął was w niewolę przez filozofię (...)".
I tu mam pytanie. Jeżeli ktoś mi powie "Nie daj się oszukać", to
czy nie znając metod oszustów, jestem bezpieczniejszy, czy nie? No i kuźwa
gwóźdź.
Opowieść o kardiochirurgu, który spędził na studiach 10 lat. I co?
"Być może przedłuży życie niektórych swoich pacjentów o kilka lat. Ale w końcu każdy pacjent umrze. (...)
A co możesz zyskać jeśli zmierzasz do celów duchowych takich jak służba pełnoczasowa? Wybawisz zarówno siebie, jak i tych, którzy cię słuchają. I mowa tu o życiu wiecznym".
Żenada, jakich mało.
Link do tego g...:
https://www.jw.org/pl/biblioteka/materialy-wideo/#pl/mediaitems/LatestVideos/pub-jwb-107_11_VIDEO