Czy to fake news czy fakty?
https://wolnemedia.net/ukrainskie-czyszczenie-w-buczy/
Po czym poznać, że to fake news. Czy tylko po tym, że jest to rosyjskie czy ukraińskie?
Dziecinnie proste pytanie.
W końcu znalazłem trochę czasu i zapoznałem się z zalinkowanym materiałem.
Zacznijmy od początku.
1. Krytyka źródła.
Strona wolnemedia.net propaguje wiarę w NWO, teorie spiskowe oraz szerzyła fałszywe informacje o pandemii koronowirusa. Jest typowym portalem, który zajmuje się manipulacja oraz dezinformacją. Jednym z podstawowych problemów są braki w bibliografii (brak źródeł rzekomych newsów).
Nawet nazwa typuje portal do całej grupy "niezależnych" mediów, których "oni nie chcą, żebyście czytali". Na podobnych portalach można przeczytać, że tak naprawdę Andrzej Duda to Ukraiński Żyd.
Dlatego też, do wszelkich informacji przedstawianych przez tą stronę podchodzę z (delikatnie rzecz ujmując) daleko posunięta ostrożnością.
Jednak nawet zepsuty zegar ma rację dwa razy na dzień, więc odnieśmy się do samego filmiku.
2. Filmik - na przedstawionym filmiku widać tak naprawdę 3 nagrania.
Na pierwszym z nich Ukraińscy żołnierze zatrzymali grupę mężczyzn w cywilnych ubraniach. Za pomocą siły zmuszają ich do uległości. Nie znam ukraińskiego, więc ktoś może mi pomóc z zrozumieniem dialogów, ale oprócz tego to mam kilka pytań.
Gdzie został wykonany filmik? Kiedy? Kogo przedstawia? Skąd pochodzi?
To wygląda tak, jakby Ukraińscy żołnierze aresztowali kolaborantów/ruskich w cywilu/grupę dywersyjną. Robią im zdjęcia, przeszukują oraz biją. Nieprzyjemny widok, ale czego się spodziewaliście? Że będę okupantów kwiatami witać? Na filmiku nie widać, aby ktoś do kogoś strzelał.
Drugi filmik przedstawia martwych ruskich żołnierzy przy wozie bojowym oznaczonym literą V - co oznacza rosyjskie wojska napierające z Białorusi. I znowu: mam te same pytania, co wcześniej. Brak odpowiedzi.
Jedyne co, to tutaj jeden z ruskich żołnierzy ma skrępowane ręce. To nie jest fajne - ale my tylko widzimy końcówkę sytuacji. Bez kontekstu ciężko coś wnioskować. W najgorszym razie mamy to do czynienia z dobijaniem jeńców/rannych jeńców. Nie dobra to jest, ale Ci Ukraińscy żołnierze wiedzą, że ta dzicz przyszła grabić ich kraj, mordować i gwałcić cywilów. Brak litości wobec soldatów to co innego niż mordowanie cywili.
Trzeci film przedstawia właściwie to samo co pierwszy. Widać, że to zorganizowana akcja zatrzymania wroga (zwrocie uwagę na dostawczy samochód Ukraińców, który zablokował drogę zatrzymanym). Nie widzę na nim nic wstrząsającego - wiele akcji policyjnych wobec ostrych przestępców jest bardziej brutalna.
3. Wnioski. Oprócz autora wpisu, nic z filmików nie sugeruje aby było na nich widać Ukraińców brutalnie traktujących cywilów. Nie mamy potwierdzenia, że to filmiki zrobione w Buczy lub po jej uwolnieniu. Jedynie godnym zainteresowania jest środkowy filmik i postaram się dowiedzieć o nim coś więcej.
Niech o jakości tego portalu świadczy to, że aby to zrobić będę musiał sam tego poszuka, ponieważ jasny pan autor nie napisał, skąd go ma.
Werdykt: FAKE NEWS
W innym artykule o masakrze w Buczy, autor powątpiewał w prawdziwość pewnej fotografii, na której było widać, jak pewna kobieta opłakuje ciała dwóch bliskich osób. Powód? Kobieta nie była wystarczająco smutna.
Niech to świadczy o "poziomie" tego pismaka.
Nie zamierzam więcej zagłębiać się w newsy z tej strony, bo szkoda mi czasu.