Hej. Jak większość ŚJ i exów wie, w programie wizyty nadzorcy Obwodu przewidziane jest poufne spotkanie z Starszymi i Sługami Pomocniczymi. Jego przebieg i program są tajemnicą. W dobie zebrań na zoomie, NO tworzy oddzielne pomieszczenie z osobnym loginem i hasłem. Odbierający program starsi i słudzy muszą upewnić się, że nikt nie podsłucha tego spotkania.
Szkic spotkania jest przygotowany przez Ciało Kierownicze i jest taki sam dla wszystkich zborów na całym świecie. Nie mam tego szkicu, jednak byłem na spotkaniu i zrobiłem notatki.
Jak myślicie, co jest według CK najpilniejszą potrzebą członków zboru w czasie pandemii?
Tytuł spotkania:
Już teraz potwierdzaj swoją wiarę, żeby otrzymać znak umożliwiający ocalenie. (Ezechiela 9:4)
Na początku spotkania NO przeprowadził krótką analizę wydarzeń, które spadły na Jerozolimę w 607 r. p.n.e. (W ogóle podczas usługi bardzo często NO wspominał o roku 607)
Jako usługujący, co musimy zrobić abyśmy mogli otrzymać znak, umożliwiający ocalenie?
- Odrzucaj zło widoczne w tym świecie.
Cały ten punkt był skupiony na... unikaniu zbyt obcisłego ubioru u mężczyzn. Podkreślano, że noszenie ciasnego garnitury nie jest kwestią sumienia. Podkreślono, że takie trendy wywodzą się od świata mody, którym rządzą homoseksualiści i specjalnie każą nosić młodym ludziom ciasne spodnie, aby podziwiać ich ciało (w domyśle odznaczone genitalia).
Zwrócono uwagę na Strażnicę opisującą metro seksualizm jako "orientacje seksualną, w której obiektem pożądania jestem ja sam."
Zwrócono uwagę na Rzymian 12:2 i 2 Kor 6:4 jako wersety, które pomogą zwracać uwagę braciom noszący zbyt obcisłe garnitury.
To był cały punkt. Bite 20minut narzekania na zbyt obcisłe ciuchy.
- Lojalne wspieranie braci Chrystusa.
Ten punkt spotkania przypominał usługującym, komu należy okazywać lojalność i posłuszeństwo: Ciału Kierowniczemu.
Brat No powiedział wprost: Ciało Kierownicze to Niewolnik wierny i roztropny, któremu Jezus dał władzę nad zborami.
Niektórzy podchodzą z dystansem do wskazówek udzielanych przez niewolnika (na spotkaniu głównie w kontekście pandemii). Jeśli ktoś poddaje w wątpliwość co podaje niewolnik, ten nie nadaje się na usługującego.
NO wspomniał też, że usługujący powątpiewający w jakieś wskazówki CK są na prostej drodze do odstępstwa. - Patrz na osoby w podeszłym wieku tak jak Jehowa.
Najkrótszy punkt o bezpiecznej i dobrej treści - zachęcał do dbania o osoby starsze (także materialnego) oraz korzystania z ich doświadczenia w rozmowach na zoomie.
Co myślicie o programie tego spotkania?