Przede wszystkim musimy być posłuszni Bogu, a nie ludziom (Dzieje 5:29).
Jak pod zakazem będziesz mógł dalej oddawać cześć Jehowie? Biuro Oddziału przekaże miejscowym starszym wskazówki i praktyczne podpowiedzi. Jeśli Biuro Oddziału nie będzie mogło nawiązać kontaktu ze starszymi, wtedy oni pomogą tobie i wszystkim innym w zborze nadal wielbić Jehowę. Będą udzielać wskazówek opartych na Biblii i naszych publikacjach (Mat. 28:19, 20; Hebr. 10:24, 25). Jehowa obiecał, że Jego słudzy będą dobrze odżywieni pod względem duchowym (Izaj. 65:13, 14; Łuk. 12:42-44).
Możesz więc być pewny, że organizacja na wszelkie sposoby będzie się starać zapewnić ci wszystko, czego będziesz potrzebował, żeby dochować lojalności. A co ty mógłbyś zrobić? Jeśli zostanie wprowadzony zakaz, znajdź dobre miejsce, w którym będziesz mógł schować Biblię i nasze publikacje. Bądź ostrożny i nigdy nie zostawiaj takich materiałów — czy to w formie drukowanej, czy elektronicznej — w miejscu, w którym łatwo byłoby je znaleźć. Każdy z nas musi robić wszystko, co może, żeby pozostać silnym duchowo.
Chodzi mi bardziej o to, że główny zamysł to ufać ludziom z biura oddziału, starszym, a o Bogu jakby trochę zapomnieli.
Ale może tylko ja to tak myślę, bo moja interpretacja wynika z frustracji, bezsilności i we wszystkim co przeczytam doszukuje się niejasności