Skorowidz ŚJ podaje:
*** dx86-13 Kształtowanie się wierzeń ***
1939: neutralność: w95 15.5 23; jv 193-194; br1 77; w86/19 16
*** w95 15.5 s. 23 ***
Wiele strug światła dotyczyło chrześcijańskiego postępowania. Rozważmy na przykład kwestię neutralności. Szczególnie jasna struga padła na to zagadnienie w artykule pod tytułem „Neutralność”, opublikowanym w angielskim wydaniu Strażnicy z 1 listopada 1939 roku. Ukazał się on naprawdę w stosownym czasie — tuż po wybuchu drugiej wojny światowej! Wyjaśnił, czym jest neutralność, oraz wskazał, że chrześcijanom nie wolno się angażować w sprawy polityczne ani konflikty między państwami (Micheasza 4:3, 5; Jana 17:14, 16). Jest to jedną z przyczyn, dla których są w nienawiści u wszystkich narodów (Mateusza 24:9). Co prawda starożytni Izraelici toczyli wojny, ale ze słów Jezusa zanotowanych w Ewangelii według Mateusza 26:52 wyraźnie wynika, iż chrześcijanie nie mogą się na tym wzorować. Ponadto w przeciwieństwie do ówczesnego Izraela żaden z dzisiejszych krajów nie jest państwem teokratycznym, rządzonym przez Boga.
„Pamiętam doskonale, jak we wrześniu 1939 roku nadeszła przerażająca wiadomość – w Europie wybuchła wojna. Zastanawialiśmy się, czy rozszerzy się ona na Daleki Wschód. Na mnie robiła wrażenie preludium Armagedonu, gdyż w moim przekonaniu przyszła na niego pora! Cieszyłem się, że w pełni wykorzystuję młodość dla słusznej sprawy. (...) Prowadziliśmy studia biblijne z różnymi osobami, a niektóre zareagowały przychylnie i zgłosiły się do chrztu. Udano się z nimi na pobliską plażę i zanurzono je w ciepłych wodach singapurskiego portu. Zdecydowaliśmy się nawet urządzić większe spotkanie, dyskretnie rozprowadzając zaproszenia wśród zainteresowanych. Sądziliśmy, że będzie to ostatnie zgromadzenie przed Armagedonem i ku naszej radości przybyło na nie aż 25 osób” (Strażnica Nr 9, 1993 s. 29).