https://jehovahswitnessfunerals.co.uk/
Wygląda na to, że jest niezależna rodzinna firma działająca w Wielkiej Brytanii. Oferują usługi pogrzebowe w 3 pakietach, w tym pakiet all inclusive.
Ja się wczytałam w treść oferty - pogrzeby "wiktoriańskie" uważają za przestarzały model, a cenią prostotę i nie wychwalanie zmarłego.
Kto był na pogrzebie Świadków, ten wie jak on wygląda. Gdzieś w trumnie niby leży ten zmarły, niby go znaliśmy... ale na wszelki wypadek prawie nic o nim nie powiemy. Na pogrzebie bowiem najważniejsze jest wydanie świadectwa! Sprzedanie propagandy ze Strażnicy.
W efekcie nie wiadomo czy się było na pogrzebie czy na propagandowym wykładzie Świadków!
Czasami są wyjątki; mówcy starają się spersonalizować pogrzeb i rzeczywiście powiedzą coś o zmarłym. Dla takich szacun, ale są oni w mniejszości.
Co mnie jeszcze wkurza? Mówię np. znajomej z orga, że zmarł mój wujek. A ona niewzruszona żeby się nie przejmować, bo przecież będzie zmartwychwstanie.
Tak żyją tym przyszłym rajem, że nie widzą, że ktoś może być smutny po czyjejś śmierci.
A sam pomysł na biznes pogrzebowy to akurat trafiony. Widocznie juz bracia wiedzą, że Armagedon może nadejść później niż "już za chwilę" i że przed Armagedonem jeszcze zdąży umrzeć parę setek czy tysięcy braci na tym terenie. Dlaczego nie skorzystać z okazji i nie "pomóc" im w godnym pochówku bez zbędnych ceremonii.... przy okazji zarabiając odpowiednie kwoty.