Pytania bez sensu.
Powiedz co to jest Armagedon.Najlepiej jak poprzesz to wersetem biblijnym.
Co to jest Armagedon, Objawienie 16 :
I zgromadziły ich na miejsce zwane po hebrajsku Har-Magedon.+
17 A siódmy wylał swą czaszę na powietrze.+ Wtedy z sanktuarium dobył się od tronu donośny głos,+ mówiący: „Stało się!” 18 I nastąpiły błyskawice i głosy, i gromy, i nastąpiło wielkie trzęsienie ziemi,+ jakiego nie było, odkąd są ludzie na ziemi,+ tak rozległe trzęsienie ziemi,+ tak wielkie. 19 I wielkie miasto+ rozdzieliło się na trzy części, i miasta narodów upadły; i przypomniano wobec Boga o metropolii Babilonie Wielkim,+ aby jej dać kielich wina gniewu jego srogiego zagniewania.+ 20 Ponadto każda wyspa uciekła i gór nie znaleziono.+ 21 I wielki grad,+ którego każda bryła ważyła około talentu, spadł z nieba na ludzi, a ludzie bluźnili+ Bogu z powodu plagi gradu,+ ponieważ była to plaga nadzwyczaj wielka.
Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości!
Nie będziesz zabijał
Dwie skrajności , przepraszam ze trochę odbiegam od tematu ale jak chcesz służyć Bogu rób to jak on tego wymaga a ty służysz Bogu jak sobie tego życzy ciało kierownicze, przy tym temacie też można zrozumieć dlaczego kościół nie zachęca do czytania Biblii , rzadko zgadzam się z kościołem ale też swoim dzieciom odradzałem czytanie ST bo im się zepsuje wizja kochające Boga, na szczęście jak sam przyznajesz gdy w rodzinie przychodzi dziecko na świat wszystko się zmienia
ST pokazuje potęgę Boga. Gdyby w starotestamentowych czasach miało być przykazanie miłości o którym nauczał Jezus, to podejrzewam, ze naród Izraelski wybinąłby w trzy dni.
Owszem Adam sprowadził grzech na ludzkość ale Adam umarł.
Wiec kto chciał śmierci Jezusa ?
Kto potrzebował Jego krwi?
Przypomina mi to sytuacje Izaak i Abraham lecz tam nie doszło do zabójstwa.
Ale w tej sytuacji ....było inaczej. Jezus błagał Ojca żeby odsunął od niego kielich ale wkoncu powiedział ze nie jak ja chce lecz jak Ty chcesz ....
Zastanawiające czyż nie ?!
Adam umarł też poprzez swoje nieposłuszeństwo. My umieramy bo wszyscy pochodzimy od Adama. Będa jednak ludzie, którzy nigdy nie umrą bo dożyją Armagedonu i skorzystają z ofiary Jezusa.
Mam pytanie do Klepsydry.Kto zażądał okupu.Jehowa ,że Jezus jemu przekazał?
Nikt nie zażądał. Bóg z miłości pozwolił aby Jego syn, Jezus oddał swoje doskonałe życie jako przebłaganie za to czego dokonał Adam , który też otrzymał od Boga doskonałe życie.