Tutaj widzę, że jest też informacja o tym, że nie mogą być obecni "obserwatorzy".
Ciekawe co gdyby chcieć aby obecny był przy tym prawnik, adwokat?
Czy mozna zaskarżyć tą procedurę do sądu świeckiego?
Nie można. To, ze to spotkanie nazywa się komitetem sadowniczym i ze podczas niego zapadają często decyzje które będą miały ogromny wpływ na czyjeś życie, niczego nie zmienia. Jest to zwykle spotkanie, którego gospodarzami jest trzech starszych i to oni decydują kogo zapraszają a kogo nie. Oczywiście pomijam tutaj jaka kolwiek etykę itp.
Co do nagrywania:
Sam byłem na kilkugodzinnym przesłuchaniu, oczywiście mam z niego nagranie jednak zbyt wiele na nim intymnych szczegółów z mojego życia abym to nagranie udostępnił. Jedyny powód dla, którego trzymam to nagranie to fakt, ze przewodniczący komitetu, który bryluje na salonach jw orga to zwykły kłamca i mam około 20h nagrań rozmów z nim z których to jasno wynika.
Czy jest to przestępstwo? Nie. Ktoś wcześniej napisał, ze uczestnik rozmowy, może ją nagrywać. To prawda. 3 przykłady z polski: nagrywanie w restauracji u Sowy zakończyło się procesami kelnerów bo NIE UCZESTNICZYLI w rozmowach.
Natomiast nagrania Czarneckiego i niedawne Kaczyńskiego nie były nie legalne bo nagrali je uczestnicy rozmów.