Dla mnie jak byłam w młodym wieku, studiowałam "Mój zbiór ..."było bardzo dziwne ,że dla Boga była problemem Wieża Babel bo bał się, że człowiek dojdzie do nieba i co przecież i tak jest nie realne by to człowiek mógł przeżyć. Kurcze troszkę jest km. do góry.
Trochę naiwne, że z takiego powodu pozmieniał języki . Po za tym bez sensu, bo jest z tego więcej podziału i problemów niż by był jeden język.
Musiałam sobie przypomnieć opis tejże wieży i co znalazłam?
7. Przeto zstąpmy tam i pomieszajmy ich język, aby nikt nie rozumiał języka drugiego!
Niech mi ktoś wyjaśni z kim mógł zstąpić Bóg, może ze swoim synem albo Duchem Świętym?
Rodz. 11:1-8
1.Cała ziemia miała jeden język i jednakowe słowa. 2. Podczas swojej wędrówki ze wschodu znaleźli równinę w kraju Synear i tam się osiedlili. 3. I mówili jeden do drugiego: Nuże, wyrabiajmy cegłę i wypalajmy ją w ogniu! I używali cegły zamiast kamienia, a smoły zamiast zaprawy.
4. Potem rzekli: Nuże, zbudujmy sobie miasto i wieżę, której szczyt sięgałby aż do nieba, i uczyńmy sobie imię, abyśmy nie rozproszyli się po całej ziemi! 5.W tedy zstąpił Pan,aby zobaczyć miasto i wieżę, które budowali ludzie. 6. I rzekł Pan: Oto jeden lud i wszyscy mają jeden język, a to dopiero początek ich dzieła. Teraz już dla nich nic nie będzie niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić. 7. Przeto zstąpmy tam i pomieszajmy ich język, aby nikt nie rozumiał języka drugiego! 8. I rozproszył ich Pan stamtąd po całej ziemi, i przestali budować miasto.
A w dzisiejszych czasach to Bogu jest już obojętne, że człowiek potrafi polecieć na księżyc i stworzyć satelity bombę jądrową etc.? Odnośnie tego wersetu:
6. I rzekł Pan: Oto jeden lud i wszyscy mają jeden język, a to dopiero początek ich dzieła. Teraz już dla nich nic nie będzie niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić.
Może coś sobie przypomnę ale większość już został opisana.