Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Gandalf Szary, DontBeUnkind i 10 Gości przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Podstawowe skladniki krwi  (Przeczytany 3753 razy)

Online donadams

Odp: Podstawowe skladniki krwi
« Odpowiedź #60 dnia: Dzisiaj o 17:43 »
To nie ten poziom zła.

W ogóle tego nie neguję, dlatego już dwa razy podkreslilem, że odnosiłem się do mechanizmu obrony w oczach swoich czy innych, a nie rodzaju popełnianych czynów.

Nie robiłem tego dla ludzi tylko dla Boga, dlatego zakładam, ze jakaś część nawet osób funkcyjnych, na poziomie starszego zboru czy też sługi pomocniczego działa w dobrej wierze. Również zdaję sobie sprawę, że wszyscy w organizacji podlegamy tym samym prawom. Co dotyczy zwykłego członka zboru dotyczy też starszego. Więc ten starszy, który przekonuje, namawia osobę chorą do powstrzymania się od transfuzji również temu samemu rygorowi podlega. W zborze wszyscy jadą na jednym wózku. Dlatego słowa które napisałeś bardziej odniósł bym do CK, które kreuje się na nieomylny kanał łączności z Bogiem. Nie potępiałbym zmanipulowanego starszego czy sługę, ale CK, które doskonale wie jakimi pobudkami kierowali się podejmując decyzję o tej, czy innej nauce.

W żaden sposób nie odbieram tym ludziom dobrych intencji ale to niestety nie wystarczy. Myślę też, że dokonujesz zbyt daleko idącego założenia co do samego CK. Jakie są intencje CK? Czy wiesz, że są złe? W dawniejszych czasach Raymond Franz oceniał je na dobre. Czy teraz też takie są? A jeśli intencje CK są dobre, tak jak intencje starszych i głosicieli, to czy to sprawia, że ludzie z którzy umarli, umarli mniej, bo z dobrych intencji? Moim zdaniem intencja nie wpływa w żaden sposób na odpowiedzialność za czyn.

Wiele razy pisałem, że nikt z nas nie zna intencji ani motywacji CK. Przecież oni mogą wierzyć w to, że są kanałem łączącym ludzi z Bogiem. To może stawiać ich nawet w pozycji ofiar i okaże się, że ta organizacja w obecnym kształcie to od góry do dołu same ofiary manipulacji. Ale co to zmienia w kwestii ludzi, ktorzy przez to stracili życie?
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.