Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Wiarygodność PŚ  (Przeczytany 1369 razy)

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8773
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Odp: Wiarygodność PŚ
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Grudzień, 2024, 23:54 »
Przypadek działalności Szatana opisuje Pierwsza Księga Kronik: „Powstał Szatan przeciwko Izraelowi i pobudził Dawida, żeby policzył Izraela" (1Krk 21,11-12). Interesujące, że zainspirowanie tego samego spisu ludności Druga Księga Samuela przypisuje Bogu (2Sm 24,1-25). 😉
Witaj GOSTEK, Świetny przytoczyłeś tekst z KL, która jest prawie lustrzanym odbiciem ''Baśni z tysiąca jednej nocy''

Offline Roszada

« Odpowiedź #31 dnia: 16 Grudzień, 2024, 10:55 »
O Ewangeliach, jakie znamy, pisze się, że są ostateczną redakcją zebranych opowiadań o Jezusie.
Spisano to późno, bo dopiero gdy schodzili z tego świata ci, co wiedzieli i słyszeli.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 11:52 wysłana przez Roszada »

Offline Roszada

« Odpowiedź #32 dnia: 16 Grudzień, 2024, 13:11 »
Oj widzę mało macie fantazji.
Powtarzacie tylko oklepane frazesy o tym że Bóg kusił czy szatan kusił do liczenia ludzi.
Takie zarzuty czytałem już w latach 80. XX wieku. ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 11:53 wysłana przez Roszada »

Offline Roszada

« Odpowiedź #33 dnia: 16 Grudzień, 2024, 18:24 »
Jednym z Apostołów, był Szymon Zelotes, po polsku zwany Gorliwym. Zelotes to fanatyczne skrzydło Żydów zwalczających Rzymian.
Ale jego przydomek może pochodzić od gorliwości religijnej, a nie od przynależności do Zelotów.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 11:55 wysłana przez Roszada »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Grudzień, 2024, 19:30 »
ponieważ wszystko działo się przed powstaniem facebooka i instagrama, więc nie mamy dowodów na cokolwiek :)
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5191
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Grudzień, 2024, 20:15 »
Wniosek jest chyba tylko jeden. PŚ można brać tylko na wiarę, bo gdy się trochę w niej pogrzebie glębiej to wiarygodność jej spada wykladniczo.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gremczak

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Grudzień, 2024, 23:58 »
To trzeba troszeczkę wdać się w dyskusję.

Małe pytanko.
Szczególnie dla obrońcy biblii.

Kto jest bogiem w starym testamencie?
Kto jest bogiem dla żydów?

Offline Gostek

« Odpowiedź #37 dnia: 17 Grudzień, 2024, 07:23 »
A ja bym się jeszcze zapytał o to , które to proroctwa Jezusa się już spełniły.?
Dodam,że nie chodzi mi o te dwa ,jedno o tym ,żeby uciekać w góry ,jak to się zacznie dziać.Bo wiadomo,że pisarze nowego testamentu opisywali rzeczy dotyczące Jerozolimy już po jej zburzeniu. Drugie to rzekome proroctwo,które to niby Jezus zapowiedział odnośnie niewolnika u Świadków Jehowy ,a jak wszyscy dobrze wiemy,była  to jedna z wielu przypowieści tam opisanych.

Jeśli ktoś tutaj z wierzących zna jakieś spełnione proroctwa ,które Jezus zapowiedział ,to bardzo proszę je tutaj podać , być może spowoduje to wzmocnienie mojej jak i innych wiary w pisma greckie i aramejskie.  Do dzieła wierzący.😊

Offline Reskator

« Odpowiedź #38 dnia: 17 Grudzień, 2024, 10:41 »
A ja bym się jeszcze zapytał o to , które to proroctwa Jezusa się już spełniły.?
Do dzieła wierzący.😊

Może za 10,100 czy więcej lat się spełnią.
"Syn Człowieczy przyjdzie o godzinie,której się nie DOMYŚLACIE"-Mat 24:44.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 10:44 wysłana przez Reskator »

Offline Roszada

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Grudzień, 2024, 11:24 »
Mówi się, że jeśli Jezus w ogóle istniał, to wypełnił proroctwo "z Egiptu wezwałem syna mego".
Podobno tam, jak Mojżesz, nauczył się wielu sztuczek. I jak pisał Celsus, w kuglarski sposób je wykonywał. >:D
Co ciekawe, Celsus choć ówczesny ateista z II w., ale wierzył, że Jezus istniał.
Nie może być więc wiernym świadkiem dla wielu dzisiejszych ateistów.

Jezusowi opowiedziano, że jako dziecko był w Egipcie i że Mojżesz tam dorastał, więc wybrał się tam zaraz po skończeniu 12 lat. Uciekł po prostu z domu.
Wrócił jak miał 30 lat by pokazać się, czego się nauczył. :)

Zapowiadam, że te moje bajeczki dla was wkrótce znikną.
Już najstarsza znika. Przeredagowuję je. Nie chcę gorszyć wierzących
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 11:55 wysłana przez Roszada »

Offline Roszada

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Grudzień, 2024, 12:26 »
Dodam,że nie chodzi mi o te dwa ,jedno o tym ,żeby uciekać w góry ,jak to się zacznie dziać.Bo wiadomo,że pisarze nowego testamentu opisywali rzeczy dotyczące Jerozolimy już po jej zburzeniu. Drugie to rzekome proroctwo,które to niby Jezus zapowiedział odnośnie niewolnika u Świadków Jehowy ,a jak wszyscy dobrze wiemy,była  to jedna z wielu przypowieści tam opisanych.

Jeśli ktoś tutaj z wierzących zna jakieś spełnione proroctwa ,które Jezus zapowiedział ,to bardzo proszę je tutaj podać , być może spowoduje to wzmocnienie mojej jak i innych wiary w pisma greckie i aramejskie.  Do dzieła wierzący.😊
Sam potwierdziłeś, że sie wypełniłu, tylko że po fakcie opisane.
Bo a jak mogli napisać w tym samym dniu że się wypełniło, skoro dopiero zapowiadał na 40 lat wcześniej. ;D
Piszesz jak mały dzieciak i marudzisz, aby marudzić.
Jak się ci to nie podoba, to się głupstwami nie zajmuj.
Chcesz obrzydzić innym, jak sam sobie obrzydzasz?
Znajdź sobie lepsze zajęcie. Mądre takie jak ty jesteś mądry. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 13:00 wysłana przez Roszada »

Offline Gostek

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Grudzień, 2024, 12:32 »
Mówi się, że jeśli Jezus w ogóle istniał, to wypełnił proroctwo "z Egiptu wezwałem syna mego".
Podobno tam, jak Mojżesz, nauczył się wielu sztuczek. I jak pisał Celsus, w kuglarski sposób je wykonywał. >:D
Co ciekawe, Celsus choć ówczesny ateista z II w., ale wierzył, że Jezus istniał.
Nie może być więc wiernym świadkiem dla wielu dzisiejszych ateistów.

Jezusowi opowiedziano, że jako dziecko był w Egipcie i że Mojżesz tam dorastał, więc wybrał się tam zaraz po skończeniu 12 lat. Uciekł po prostu z domu.
Wrócił jak miał 30 lat by pokazać się, czego się nauczył. :)

Zapowiadam, że te moje bajeczki dla was wkrótce znikną.
Już najstarsza znika. Przeredagowuję je. Nie chcę gorszyć wierzących

O bajkach ,to my tutaj nie chcemy rozmawiać , bo  od tego są inne fora. .😁

Chcieliśmy tylko byś się jako osoba wierząca ustosunkował ,do choćby ostatnich paru pytań.

A jak to przebrniemy ,to możemy potem porozmawiać o kultach i innych dogmatach chrześcijańskich ,takich jak np. Kult Maryi i jej wniebowstąpienie .🙊
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 12:34 wysłana przez Gostek »

Offline Roszada

« Odpowiedź #42 dnia: 17 Grudzień, 2024, 12:48 »
Ale co tu rozmawiać z tymi. co ani be ani me ani kukuryku, nie mają pojęcia o tym.

Nawet nie orientujesz się, że to co pisałem w poprzednich postach to były i są główne zarzuty ateistów. >:D
Wynika z tego, że lepiej znam ateizm, niż ty. Kompromitujesz się, że nie znasz ani zdania jednych, ani drugich, a chcesz dyskutować. O czym? ;D

A Maryi chcesz rozmawiać?
A wierzysz w jej istnienie? Jeśli nie, to chcesz o niebycie rozmawiać?

Ja dotychczas o Marii napisałem kilkanaście art. i na razie mi starczy:

Dlaczego polscy Świadkowie Jehowy usunęli z Ewangelii według św. Jana słowo Niewiasta?
Maryja w nowej Biblii Świadków Jehowy;
Czy Kościół Katolicki dopiero od roku 813 lub 1950 naucza, że Maryja została zabrana do nieba?
Maryja w Kanie Galilejskiej w różnych wypowiedziach Towarzystwa Strażnica;
Jak Świadkom Jehowy „organizacja” zastępuje Maryję?
Kult Maryi jako wyraz późniejszej refleksji teologicznej chrześcijan nad tekstami biblijnymi, a nie jako nakaz apostolski;
Jak Gabriel witał Maryję według Towarzystwa Strażnica?
Modlitwa Zdrowaś Maryjo a Świadkowie Jehowy;
Maryja w pismach wczesnochrześcijańskich;
„Szacunek” dla Maryi według Towarzystwa Strażnica;
Trzydzieści bogiń i kult Maryi według Towarzystwa Strażnica;
Pogańskie boginie wzorem dla kultu Maryi?
Towarzystwo Strażnica a bóle porodowe Maryi;
Bracia i siostry Jezusa i „Wnikliwe poznawanie Pism” (cz. I, II);
Bracia Jezusa jego kuzynami według dawnej nauki Towarzystwa Strażnica;
Czy Maryja jest Królową? (cz. 1 i 2);
Maryja „pełna łaski” według Towarzystwa Strażnica

A tu masz maryjne abc:
https://piotrandryszczak.pl/17.html
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 13:11 wysłana przez Roszada »

Offline Gostek

« Odpowiedź #43 dnia: 17 Grudzień, 2024, 13:05 »
To,że tezy które przytoczyłeś były tezami ateistów a nie twoimi tezami, było jak najbardziej przejrzyste i czytelne.
Jednak zarzut dla tych ,co sprawami religijnymi zajmowali się niemal całe swoje życie i że to nie było tylko ani me, ani kukuryku.😁 To bardziej niż przesada z Twojej strony .😏

Offline Roszada

« Odpowiedź #44 dnia: 17 Grudzień, 2024, 13:10 »
To,że tezy które przytoczyłeś były tezami ateistów a nie twoimi tezami, było jak najbardziej przejrzyste i czytelne.
Jednak zarzut dla tych ,co sprawami religijnymi zajmowali się niemal całe swoje życie i że to nie było tylko ani me, ani kukuryku.😁 To bardziej niż przesada z Twojej strony .😏
Nie masz pojęcia o teologii chrześcijańskiej. Znasz tylko poglądy ŚJ.
Ja w odróżnieniu id ciebie znam poglądy ŚJ, badaczy, adwentystów, protestantów, prawosławia, KK i ateizmu.
Dlatego nie nauczysz mnie ani Biblii ani antyBiblii
Weź się za coś mądrzejszego, bo tracisz czas swego życia.

Tym bardziej, że były sprzeczne z sobą.
Mogę ci jeszcze z 5 takich podać:
Jezus był u esseńczyków, był w Grecji, był w Rzymie i Persji, a nawet w Indiach gdzie umarł.
Wszystko o tym czytałem w książkach ateistów.

Dalej baw się sam z pogubionymi kolegami. ;D
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień, 2024, 13:26 wysłana przez Roszada »