Dziękuję za wszystkie wiadomości. Na pewno mi się przyda, choć wydaje mi się, że niektórzy nie do końca mnie zrozumieli bo moim celem nie jest się z kimś pokłócić, a do tego mogłoby doprowadzić odwoływanie się do historii wyznania czy przekomarzanie na jakieś anegdotyczne argumenty.
Jestem tolerancyjny i uważam, że każdy ma prawo sobie wierzyć w co sobie zechce, gorzej jeśli w imię tego wyznania każe umierać dziecku i tylko dlatego dyskutuję z tym świadkiem na taki temat - żeby zmienić jego postrzeganie tej sprawy.
Czekam z niecierpliwością na coś, co rzeczywiście mogłoby wskazać, że słowa skierowane do Noego już nie obowiązują Świadka Jehowy, ale z filmu, który ktoś wysłał na dole wynika, że chyba obowiązuje.
Dzięki
To że słowa skierowane do Noego już nie obowiązują Świadka Jehowy udowadniają sami Świadkowie Jehowy właśnie.
Skoro świadkowie z taką lubością pragną się stosować do słów:
"Wszystko, co się porusza i żyje, jest przeznaczone dla was na pokarm, tak jak rośliny zielone, daję wam wszystko. Nie wolno wam tylko jeść mięsa z krwią życia."[Rdz.9:3,4]
to dlaczego z wielkim obrzydzeniem odrzucają następujący po powyższych słowach nakaz Boży:
"[Jeśli] kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego, bo człowiek został stworzony na obraz Boga"[Rdz.9:6]
Dlaczego Świadkowie Jehowy mają ten nakaz w d... , tzn w głębokim poważaniu? Dlaczego nie przelewają krwi ludzi, którzy zabili człowieka. W moim zborze znam dwa takie przypadki jawnego lekceważenia tego nakazu Bożego. Jeden brat śmiertelnie potrącił pieszego a drugi jest winien krwi współbrata bo nie miejsce pracy do którego go skierował nie było zabezpieczone?
To Świadkowie Jehowy stosują się do nakazów danych Noemu czy nie?
Swoją drogą nakazy dla Noego zgodnie ze słowami Boga nie obowiązywały ludzi spoza narodu Izraelskiego. Zgodnie z wolą Boga ludzie spoza narodu wybranego mieli jadać niewykrwawione mięso.
"Nie będziecie spożywać żadnej padliny. Dasz to do spożycia przychodniowi w twej miejscowości albo sprzedasz obcemu, bo ty jesteś narodem świętym dla Pana, Boga twego."[Pwt.14:21]